Koronavírus: Počet nakazených koronavírusom sa v Česku zvýšil na 4587

06.04.2020 Celý región

Praha 6. apríla (TASR) - V Českej republike dosiahol celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom 4587. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 67 ľudí a 96 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k pondelkovému ránu, informoval spravodajský server iDnes.cz.

V nedeľu počet infikovaných koronavírusom v Česku stúpol o 115 po tom, ako v sobotu došlo k nárastu o 282 prípadov.

Počet ľudí, ktorých v nedeľu testovali, české ministerstvo zatiaľ nezverejnilo. V sobotu vykonali v krajine 6134 testov, ich celkový počet tak presiahol 80.300. Predchádzajúcu nedeľu (29. marca) bol počet otestovaných 2798.

Český premiér Andrej Babiš v nedeľu oznámil, že ČR po prvý raz pomôže inej krajine s hospitalizáciou pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Fakultná nemocnica v Brne prijme v najbližších dňoch šiestich chorých so zápalom pľúc z Francúzska. To podľa Babiša požiadalo o pomoc a česká vláda mu vyhovela.

Česká vláda bude v pondelok znova zasadať, rozhodnúť by podľa iDnes.cz mohla o tom, či budú od štvrtka môcť byť otvorené okrem iných obchody s pracovnými odevmi alebo detským textilom. Kabinet pravdepodobne tiež upraví podmienky pre získanie jednorazového príspevku pre živnostníkov.

Babiš cez víkend povedal, že jeho vláda by od štvrtka mohla povoliť aj otvorenie obchodov s kočíkmi a autosedačkami, papiernictvá, predajne a opravovne obuvi, hobby markety alebo železiarstva. Sprístupniť chce aj niektoré verejné športoviská, na ktorých by ľudia nemuseli mať rúška.
 
 

USA potvrdili už vyše 9600 obetí a 337.000 nakazených koronavírusom

Washington 6. apríla (TASR) - V Spojených štátoch zomrelo za posledný deň na ochorenie spôsobované novým koronavírusom ďalších viac ako 1200 ľudí. V krajine tak zaznamenali už 9633 úmrtí. Vyplýva to z údajov Univerzity Johna Hopkinsa aktuálnych k nedeľňajšiemu večeru miestneho času, informuje agentúra AFP.

Univerzita sídliaca v Baltimore, ktorá sleduje hlásené počty infikovaných ľudí a úmrtí po celom svete, uviedla, že USA doposiaľ evidujú najmenej 337.194 potvrdených prípadov nákazy, čo je o vyše 30.000 viac než deň predtým. V krajine sa dosiaľ vyliečilo 17.449 pacientov.

Najviac postihnutým v USA je štát New York, kde zaznamenali 123.160 potvrdených prípadov a 4159 úmrtí. V prepočte na obyvateľstvo ide o približne 633 známych prípadov a 21 úmrtí na 100.000 obyvateľov, uviedla televízia CNN. Experti však podľa nej zdôrazňujú, že tieto čísla nie sú úplné, keďže mnohé prípady neboli diagnostikované, pričom jednotlivé štáty USA pristupujú k testovaniu rôzne.

Americký prezident Donald Trump, ktorého administratíva čelí rovnako ako úrady vo viacerých štátoch kritike, že na šírenie nákazy dostatočne rýchlo nezareagovali, sa na nedeľňajšom večernom brífingu v Bielom dome vyjadril k situácii optimistickejšie než predtým viacerí predstavitelia zdravotníctva, píše agentúra AP.

"Začíname vidieť svetlo na konci tunela," vyhlásil Trump. Jeho viceprezident Mike Pence dodal: "Začíname vidieť záblesky pokroku."

"Myslím si, že všetci vieme, že musíme dospieť k určitému bodu - a tento bod bude strašný, pokiaľ ide o úmrtia - ale je to tiež bod, v ktorom sa situácia začne meniť," povedal Trump. "K tejto úrovni sa už dostávame veľmi blízko."

Šéf Bieleho domu dodal, že podľa neho budú najbližšie dva týždne "veľmi ťažké".

"S vierou našich rodín, odvahou nášho ľudu a milosťou nášho Boha to vydržíme. Prekonáme to,"
vyhlásil.
 
 

Južná Kórea hlási ďalší pokles počtu nových prípadov nákazy

Soul 6. apríla (TASR) - Južná Kórea potvrdila v pondelok 47 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazný pokles oproti 81 novým prípadom hláseným deň predtým a najnižší počet od konca februára. Celkový počet infikovaných v krajine tým dosiahol 10.284, informovala agentúra Jonhap.

Počet nakazených v Južnej Kórei sa už viac ako tri týždne pohybuje na úrovni okolo 100 alebo menej za deň. Zdravotné úrady však zostávajú vo vysokej pohotovosti v súvislosti s viacerými ohniskami nákazy, ako aj ďalšími infikovanými prichádzajúcimi so zahraničia.

V krajine chorobe spôsobovanej novým koronavírusom podľahlo celkovo 186 ľudí, z nich traja za uplynulých 24 hodín. V nedeľu okrem toho hlásili viac ako 130 ďalších vyliečených, ktorých celkový počet sa tak zvýšil na 6598.

Pôvodné ohniská epidémie v Južnej Kórei - oblasť mesta Tegu a provincia Severný Kjongsang - hlásili za posledný deň len 13, respektíve dva nové prípady.

Sedem novopotvrdených nakazených pricestovalo do krajiny zo zahraničia. Celkovo už zaznamenali 769 takýchto "importovaných" prípadov.

Juhokórejská vláda v sobotu rozhodla o predĺžení platnosti opatrení na obmedzenie sociálnych kontaktov a pohybu obyvateľstva o ďalšie dva týždne, do 19. apríla. Všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia musia zostať v 14-dňovej domácej karanténe.
 
 
 

Počet nových prípadov nákazy sa v Číne mierne zvýšil

Peking 6. apríla (TASR) - Pevninská Čína hlásila v pondelok 39 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom za uplynulý deň. Všetci z týchto infikovaných okrem jedného ochoreli v zahraničí. Ide o nárast v porovnaní s 30 prípadmi potvrdenými deň predtým, informovali agentúry AP a Reuters.

Chorobe COVID-19 podľahol 5. apríla v Číne jeden človek. Za tento deň v krajine zaevidovali nárast bezpríznakových prípadov o ďalších 78 na celkovo 1047 ľudí, ktorých pozorujú, vyplýva z údajov Národnej zdravotníckej komisie platných k nedeľňajšej polnoci. V sobotu bolo takýchto prípadov 47.

V stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, opäť nepribudli nové prípady nákazy ani podozrenia z infekcie. V rámci postupného uvoľňovania karanténnych opatrení by tam v stredu mali po 14 týždňoch odvolať zákaz cestovania von z mesta.

V Číne od začiatku epidémie zaznamenali celkovo 81.708 prípadov nákazy a 3331 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2, uvádza AP.

Hoci počet nových infekcií v krajine v minulých týždňoch rapídne poklesol, čínske úrady sa obávajú možnej druhej vlny nákazy v súvislosti s množiacimi sa prípadmi zavlečenia infekcie zo zahraničia.

Peking preto zaviedol prísne opatrenia, v rámci ktorých zakázal väčšine cudzincov vstup na čínske územie a obmedzil počet i kapacitu medzinárodných letov. Mnohé čínske mestá zaviedli povinnú 14-dňovú karanténu pre osoby prichádzajúce spoza hraníc.
 
 

Singapur zaznamenal najväčší denný nárast prípadov nákazy

Singapur 6. apríla (TASR) - Singapur nahlásil za posledných 24 hodín 120 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom 116 prípadov je lokálnych bez cestovateľskej anamnézy. Na základe vyhlásenia ministerstva zdravotníctva Singapuru o tom informovala v pondelok stanica CNN.

Ide o najväčší denný nárast v Singapure od začiatku vypuknutia pandémie.

Singapur v nedeľu taktiež uzavrel dva internáty pre zahraničných pracovníkov, keďže počet infikovaných v nich stúpal. Pracovníci majú zákaz pohybovať sa medzi blokmi alebo chodiť do práce po dobu 14 dní. V oboch internátoch žije takmer 20.000 ľudí.

Singapur dosiaľ zaznamenal vyše 1300 prípadov nákazy novým koronavírusom a šesť úmrtí.
 
 

V Nemecku evidujú 95.391 osôb nakazených koronavírusom a 1434 úmrtí

Berlín 6. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 3677 na 95.391. Ide o mierny pokles v počte nových prípadov oproti predošlému dňu, keď ich zaznamenali 5936, a celkovo štvrtý deň v rade, keď počet nových infikovaných klesá. Vyplýva to z pondelkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 92 obetí, ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tak celkovo podľahlo najmenej 1434 ľudí.

Najviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s vyše 24.900 potvrdenými prípadmi a najmenej 437 mŕtvymi, Bádensko-Württembersko s vyše 19.390 prípadmi a 387 smrteľnými obeťami a Severné Porýnie-Vestfálsko s viac ako 19.380 prípadmi a najmenej 255 úmrtiami.

Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku.
 
 
 

Španielsko už štvrtý deň po sebe zaznamenalo nižší počet mŕtvych

Madrid 6. apríla (TASR) - Španielsko zaznamenalo v pondelok už štvrtý deň po sebe klesajúci počet úmrtí na pandémiu choroby Covid-19, spôsobovanej novým druhom koronavírusu. Za ostatných 24 hodín zomrelo na následky spojené s touto nákazou 637 ľudí.

Informovala o tom agentúra AFP na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva v Madride. Ide o najnižší počet mŕtvych v priebehu posledných 13 dní. Celkový počet úmrtí, odkedy sa v Španielsku toto hromadné infekčné ochorenie koncom januára vyskytlo, tak dosiahol 13.055.

Momentálne je v krajine 135.032 infikovaných, čo je nárast o 4273 za jeden deň. Doposiaľ sa z tohto ochorenia podľa ešte nedeľných informácií rezortu zdravotníctva uzdravilo vyše 38.000 pacientov.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu oznámil, že stav núdze v krajine súvisiaci s bojom proti pandémii nového typu koronavírusu plánuje jeho vláda predĺžiť na ďalšie dva týždne.

V platnosti by tak mal byť až do polnoci zo soboty 25. na nedeľu 26. apríla.
 
 

Na svete už podľahlo COVID-19 viac ako 70-tisíc ľudí

Paríž 6. apríla (TASR) - Pandémii nového koronavírusu padlo na celom svete za obeť už 70.009 ľudí. Vyše 50.000 z nich ochoreniu COVID-19 podľahlo v Európe. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá vychádza z oficiálnych údajov zverejnených do pondelka 13.00 h SELČ.

Od vypuknutia pandémie v decembri 2019 v Číne hlásili v 191 krajinách a teritóriách vyše 1.277.580 prípadov nákazy koronavírusom, pričom najmenej 243.300 osôb z tohto počtu je pokladaných za vyliečených.

Tieto údaje, ktoré agentúra AFP zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), však pravdepodobne odrážajú len zlomok aktuálneho počtu prípadov nákazy.

Mnohé krajiny až teraz testujú prípady, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu.

Najviac ľudí chorobe spôsobenej koronavírusom podľahlo v Taliansku (15.877), kde doteraz zaznamenali 128.948 prípadov nákazy a 21.815 vyliečených.

Španielsko hlási 13.055 obetí a 135.032 infikovaných, Spojené štáty evidujú už 9648 úmrtí a 337.646 prípadov infekcie, čo je najvyšší počet na svete.

Vo Francúzsku doteraz zaznamenali 8078 úmrtí a 92.839 infikovaných, Británia eviduje 4934 úmrtí a 47.806 potvrdených prípadov nákazy.

Čína - bez Hongkongu a Macaa - hlásila doteraz 3331 úmrtí a 81.708 prípadov infekcie, ako aj 77.078 uzdravených.

Európa zaznamenala 676.462 prípadov nákazy a 50.215 úmrtí, spresnila agentúra AFP.
 
 

Vo Švajčiarsku sa koronavírusom nakazilo viac ako 20 tisíc ľudí

Ženeva 6. apríla (TASR) - Vo Švajčiarsku pribudlo v pondelok za 24 hodín 552 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, ich celkový počet dosiahol 21.652. V tejto krajine zaznamenali doteraz 746 úmrtí na ochorenie COVID-19, o 70 viac ako v nedeľu, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo (BAG). Hospitalizovaných bolo najmenej 2471 pacientov s COVID-19.

Počet infikovaných vo Švajčiarsku naďalej stúpa, ale ich prírastok je podľa denníka Tagesanzeiger lineárny, to znamená, že v piatok bol oficiálny počet chorých vyšší ako v pondelok. Napriek tomu má Švajčiarsko jednu z najvyšších mier výskytu nových prípadov v Európe - na 100.000 obyvateľov tam pripadá 252 nakazených. Pandémiou sú najviac postihnuté kantóny Ticino, Ženeva, Vaud a Bazilej-mesto.

Doteraz bolo vo Švajčiarsku podľa portálu 20min.ch vykonaných približne 162.500 testov a k pondelňajšiemu popoludniu bol výsledok pozitívny pre 15 percent testovaných osôb.

Prvý prípad nákazy vo Švajčiarsku zaznamenali 25. februára, odvtedy sa koronavírus rozšíril do všetkých kantónov.
 
 

V Taliansku pribudlo 636 úmrtí na COVID-19, o 131 viac ako v nedeľu

Rím 6. apríla (TASR) - Taliansko v pondelok zaznamenalo 636 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Ide o vyšší denný nárast ako v nedeľu, keď pribudlo 525 úmrtí, informovala televízia Sky Tg24 s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany.

V najviac postihnutom regióne Lombardsko hlásili ďalších 297 úmrtí.

Počet infikovaných sa za 24 hodín zvýšil o 3599 a celkovo - vrátane obetí a vyliečených - od začiatku epidémie dosiahol 132.547 prípadov.

Počet vyliečených v Taliansku dosiahol 22.837 osôb, čo je o 1022 viac ako v nedeľu.
 
 

Británia ohlásila už vyše 5300 úmrtí na koronavírus

Londýn 6. apríla (TASR) - V Británii si pandémia koronavírusu vyžiadala už viac ako 5300 obetí na životoch. Len v nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 439 nových úmrtí, informovalo v pondelok tamojšie ministerstva zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

"Do 17.00 h 5. apríla, zomrelo spomedzi ľudí hospitalizovaných v Spojenom kráľovstve, ktorí boli pozitívne otestovaní na koronavírus, 5373 osôb," oznámilo ministerstvo na Twitteri.

Rezort zároveň podľa spravodajskej stanice Sky News informoval, že do pondelka 09.00 h miestneho času bolo na koronavírus pozitívne otestovaných 51.608 ľudí, pričom celkovo testovali už 208.837 osôb.

Spomedzi 439 nových úmrtí zaznamenaných v nedeľu evidovalo najvyšší počet Anglicko (403), v ktorom zaznamenali aj vôbec najviac úmrtí v rámci Británie (4897). Nasledovali Wales (27 úmrtí v nedeľu, celkovo už 193), Severné Írsko (v nedeľu sedem a celkovo 70 úmrtí) a Škótsko (v nedeľu dve úmrtia, celkovo 222).

Predstavitelia britskej vlády a krízového štábu informovali na pondelňajšom brífingu s novinármi, ktorí im kládli otázky prostredníctvom telemostu, že je ešte priskoro hovoriť o tom, kedy bude možné skoncovať s opatreniami obmedzujúcimi pohyb.

Minister zahraničných vecí Dominic Raab uviedol, že ľudia musia naďalej dodržiavať obmedzujúce nariadenia. Hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo profesor Chris Whitty zase povedal, že obmedzenia nebude možné uvoľniť skôr, než bude vôbec s určitosťou známe, kedy pandémia v Británii dosiahne svoj vrchol.

Whitty mal donedávna symptómy ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva, a od 27. marca bol v domácej izolácii, pričom pondelňajší brífing bol po jej ukončení jeho prvým verejným vystúpením.
 
 
 

Štát New York oznámil 599 nových úmrtí, USA hlási vyše 10.300 úmrtí

New York 6. apríla (TASR) - Štát New York v pondelok oznámil ďalších 599 obetí koronavírusu SARS-CoV-2, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 4758. Nakazených je viac ako 130.000 ľudí, informoval na svojej stránke denník The New York Times.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo oznámil, že ochoreniu COVID-19 za 24 hodín podľahlo 599 ľudí, čo je približne rovnaký počet ako v nedeľu, keď zaznamenali 594 úmrtí. Počet nakazených sa zvýšil na 130.689, z čoho viac ako 72.400 je v meste New York.

Cuomo zároveň avizoval, že maximálna pokuta za porušenie zákazu sociálnych kontaktov sa zdvojnásobila na 1000 dolárov.

Člen mestskej rady New Yorku Mark Levine v pondelok povedal, že mesto zvažuje dočasne pochovávať ľudí v masových hroboch v mestských parkoch.

"Bude sa to uskutočňovať dôstojným a náležitým spôsobom," napísal Levine na Twitteri s tým, že opatrenie je dočasné.

Nemocničné zariadenia a ďalšie kapacity na uloženie mŕtvol sú totiž podľa neho v dôsledku nárastu počtu úmrtí naplnené. Cieľom je podľa Levina zabrániť vzniku podobnej situácie, aká nastala v Taliansku, kde museli pri prevoze mŕtvych pomáhať príslušníci armády.

Starosta New Yorku Bill de Blasio povedal, že mesto by mohlo pochovávať telá v parkoch s cieľom prekonať krízovú situáciu a následne vyriešiť príslušné náležitosti s jednotlivými rodinami. Zatiaľ sa to však nechystá uskutočniť.

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa registrujú v Spojených štátoch amerických najmenej 10.335 úmrtí na nový koronavírus a vyše 347.000 nakazených.
 
 

Vyberte región